טרולים נורבגים – החברים שלכם בנורבגיה

טרול נורבגי

אם אתם מתכננים טיול בנורבגיה בקרוב כדאי שתכירו את החברים החדשים שלכם למסע – הטרולים. הסיכויים שלא תיתקלו בטרול כזה או אחר במהלך טיולכם במדינה שואף לאפס, לכן החלטנו להרים את הכפפה ולספר לכם עוד קצת על היצורים המופלאים האלו.


הטרולים – איך זה התחיל?

הטרולים ידועים כיצורים מפלצתיים דמויי אדם בכל ארצות סקנדינביה והם מופיעים באגדות עם רבות, כך שאפשר להגיד שהם חלק בלתי נפרד מהמיתולוגיה הנורדית אותה חולקת עם שאר המדינות באיזור גם נורבגיה. הטרולים מתוארים כטיפשים וככאלה שלא התברכו בשכל או ביופי בעיקר הודות לאף ארוך במיוחד, שיעור יתר, גיבנת ואוזניים גדולות.

הטרולים לרוב נושאים אלות, גונבים חפצים (בעיקר זהב ואוצרות), רוצחים בדם קר ומתרחקים כמה שיותר מהשמש מסיבה אחת – חשיפה אליה הופכת אותם לפי האגדה לסלעים. לכן מקובל להאמין שהטרולים חיים במערות תת-קרקעיות בהרים שהכניסה אליהן מוסווית באמצעות סלעי ענק, למשל בשמורת הרי יוטנהיימן שבמזרח נורבגיה.


תכנון טיולים באנר

הטרולים גם סולדים מרעש כי לפי האגדה, אל הרעם תור זרק עליהם את המקבת המפורסמת שלו – מה שיצר רעש מחריש אוזניים. אנחנו מאמינים שזה היה רק רעם אחד מיני רבים אבל לכו תתווכחו עם טרולים.

airalo ad

מטיילות לבד? תיזהרו מדרך הטרולים

ואם בענייני אגדות עסקינן אז רק שתדעו שלפעמים הטרולים חוטפים בני אדם (בעיקר נשים שמטיילות לבד) והופכים אותם לעבדים שלהם. החטופים נקראים במסורת הסקנדינבית Bergtagna ופירוש המילה הוא: אלו שנחטפו להרים. וכמובן שאותם אנשים לא זוכרים דבר ממה שקרה להם. אחד מקומות החטיפה הידועים היא דרך הטרולים בנורבגיה שמאופיינת בהרים ובסלעי ענק. אז אם אתם רוצים לנסות להיחטף, או לפחות לתפוס במצלמה את אחד מהטרולים החביבים שבאיזור, קחו לכם מלון על דרך הטרולים כדי שלפחות החזרה לחדר שלכם לא תיקח זמן רב… 🙂

כשהגיעה הנצרות למדינות הנורדיות היא פתחה במלחמת חורמה בטרולים וראתה בהם שריד לאמונות טפלות. מרגע זה ואילך הטרולים הפכו ל"אויבי העם" ותוארו ככאלה שכרתו ברית עם השטן. עם זאת מעמד של הטרולים בנורבגיה נשאר איתן, למשל הם מופיעים ביצירותיו של אדוורד גריג, המלחין הנורווגי הלאומי ובאתוס הנורווגי "פר גינט" שבו התאהב הגיבור בטרולית.

Trollstigen - טרולסטיגן

הטרולים בספרות

למרות שהטרולים הם יצורים מיתיים סקנדינביים שמעם הגיע גם לארצות אחרות. למשל הסופר טולקין עשה שימוש במאפיינים המקוריים של הטרולים בספרי ההוביט, הם מופיעים בספרי הארי פוטר, בסדרת ספרי הפנטזיה ארטמיס פאול ובספרי פנטזיה נוספים.

אולי תופתעו לדעת, אבל יש סיכוי גדול שנתקלתם בטרולים למרות שאתם לא נמנים עם קוראי הפנטזיה. הסיבה לכך פשוטה – הספר "קריוס ובקטוס" הנורבגי תורגם אך ורק לשפה העברית וכמובן ששני החיידקים החביבים הם טרולים לכל דבר ועניין רק שהם חיים בשיניים ולא בהרים. ועוד לא דיברנו על הסרט המצויר "טרולים" שהכניס לקופת יוצריו כ-350 מיליון דולר…

הטרולים בתרבות הפנאי העולמית

הטרולים השפיעו על התרבות העולמית גם בדרכים נוספות. למשל, במשחק התפקידים "מבוכים ודרקונים", במשחקי המחשב EverQuest, וורקראפט ועוד. גם בעולם האינטרנט נהוג המונח "טרול" לאדם שמסתנן למקום בעילום שם וגורם נזק.

ולסיום איך אפשר בלי בובות הטרולים שכבשו את העולם בשנות ה-70 וה-80? אם יש לכם בובות כאלה בבוידעם בטח תשמחו לדעת שהיום הן נחשבות פריט לאספנות, כך שהטרולים שלכם יכולים דווקא להיות מועילים.

בכל מקרה, דבר אחד בטוח – קשה עד בלתי אפשרי לעמוד בפני הקסם של הטרולים בנורבגיה. אנחנו גם בטוחים שחלק מהמזכרות שתקנו יישאו את דמותם של טרולים כאלה ואחרים כי איך אומרים כאן זקני המקום… "אתה יכול לנסות לברוח מהטרול אבל הטרול לא באמת יכול לברוח ממך…".

שאלות ותשובות

מי הם בכלל הטרולים?

הטרולים הם יצורים מפלצתיים דמויי אדם והם מופיעים באגדות עם רבות בכל ארצות סקנדינביה, כך שאפשר להגיד שהם חלק בלתי נפרד מהמיתולוגיה הנורדית אותה נורבגיה חולקת עם שאר המדינות באיזור.

איפה חיים הטרולים?

הטרולים חיים לפי האגדה במערות תת-קרקעיות בהרים שהכניסה אליהן מוסווית באמצעות סלעי ענק, למשל בשמורת הרי יוטנהיימן שבמזרח נורבגיה.

באיזה מקומות בנורבגיה אפשר לפגוש טרולים?

בנורבגיה אפשר לפגוש טרולים כמעט בכל מקום שיש בו חנות מזכרות, אבל יש כמה מקומות שנקראים על שם הטרולים. למשל, דרך הטרולים שמאופיינת בהרים ובסלעי ענק שאליהם על פי האגדה חוטפים הטרולים את קורבנותיהם האנושיים.