ההרפתקנים הנורבגים ששינו את מה שאנחנו יודעים על הקטבים

חוקרי קוטב

יחסית לגודל האוכלוסיה בנורבגיה יש אחוז גבוה במיוחד של  חוקרי קוטב. המפורסמים מכולם הם רואלד אמונדסן ופְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן אבל הם לא לבד. זה הזמן להכיר את הנורבגים ששינו את העולם.


שלטים שמצביעים על מקומות שונים בעולם
שלטים שמצביעים על מקומות שונים בעולם

רואלד אמונדסן הוא הראשון שהגיע לקוטב הדרומי

רואלד אמונדסן הוא הראשון שהגיע לקוטב הדרומי לפני המתחרה האנגלי סר רוברט פלקון סקוט, הראשון שניווט דרך המעבר הצפון-מערבי (המעבר בין האוקיינוס השקט לאטלנטי דרך קנדה) והראשון שטס מעל האוקיינוס הארקטי. לא פלא שהוא הפך לגיבור לאומי בנורבגיה ושבשמו נקראים מקומות, ספינות ואנשים כמו הסופר רואלד דאל.

התרומה של אמונדסן אינה מסתכמת רק בגלוי ובניווט אלא גם בתרומתו למדע, למשל תצפיות שערך במסעו במעבר הצפון-מערבי אפשרו לקבוע את המיקום של הקוטב המגנטי הצפוני. את כל המסע לקוטב הדרומי הוא תכנן בעצמו, כולל עיצוב הבגדים והמגפיים, הצטיידות בספרים ובתקליטים ואפילו בגרמופון.


תכנון טיולים באנר

בטח תשמחו לדעת שאתם יכולים להיכנס לנעליו תרתי משמע ולחוות את מסעו לקוטב. פשוט בקרו במוזיאון ספינת הקוטב פראם בחצי האי ביגדוי באוסלו ותתרשמו מתנאי החיים בה, מהתערוכות המוצגות בה, מתצוגה של הזוהר הצפוני ומסרט על חוג הקוטב.

airalo ad
רואלד אמונדסן בסבאלברד - 1925
רואלד אמונדסן בסבאלברד – 1925

פְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן הוא חוקר קוטב נורבגי

פְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן הוא חוקר קוטב נורבגי נוסף שזכה לתהילת עולם פעמיים: בפעם הראשונה כאשר חצה את גרינלנד במגלשי סקי ופעם שנייה כאשר הגיע לקוטב הצפוני. אמנם גם ננסן עשה שימוש בספינת הקוטב פראם, אבל הוא לא היה רק חוקר קוטב ומדען אלא מדינאי, שגרירה של נורבגיה באנגליה ואיש רוח. הוא למשל היה אחד מהאנשים הבולטים שפעלו לסיום האיחוד בין שוודיה לנורבגיה ב-1905. בנוסף, הוא פעל לשיפור מצב הפליטים ממלחה"ע הראשונה וזכה על כך בפרס נובל לשלום ב-1922. אולי תתפלאו אבל גם אתם יכולים לפגוש אותו מקרוב.

פשוט הגיעו לאוסלו ובחרו האם להגיע למרכז נובל בשלום ולהתרשם מפועלו המדיני או למקפצת הסקי Holmenkollen ולהתרשם מפסלו. אנחנו כמובן ממליצים על שתיהן אבל גם חושבים שהמיקום של הפסל לא מקרי, כי ננסן היה גם מחזיק השיא העולמי בהחלקה על הקרח.

פסלו של ננסן ליד מקפצת הסקי
פסלו של ננסן ליד מקפצת הסקי

אמודנסן וננסן לא היחידים שהגיעו לקוטב

אבל כאמור אמודנסן וננסן הם המפורסמים ביותר אבל לא היחידים. Børge Ousland למשל שיחזר את ההישג של אמודנסן בכוחות עצמו באמצעות טכנולוגיית GPS ומזחלת קלה. אבל בניגוד לאמודנסן הוא עשה זאת בזמן שיא של 34 יום בלבד.

הוא גם הגיע לקוטב הצפוני, חצה את החוג הארקטי לבדו ואפילו חגג שם את טקס החתונה שלו. ואם אתם הרפתקנים בנשמה אתם יכולים להצטרף אליו במסעו לפסגת הר ניוטון בשפיצברגן. ההרשמה באתר הזה.

פְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן
פְרִידְטִיוֹף נַנְסֶן

השלמת אתגר שלושת הקטבים

חוקר נורבגי נוסף הוא Erling Kagge שנחשב לאדם הראשון שהשלים את אתגר שלושת הקטבים, כלומר הגיע לקוטב הצפוני ב-1990, לקוטב הצפוני ב-1992 ולפסגת האוורסט ב-1994. תמונתו פיארה את השער של המגזין טיים בחודש מרץ 1993.

אבל גם הוא לא רק חוקר אלא גם עורך דין, אספן אמנות, פוליטיקאי, סופר, מו"ל של אחת מהוצאות הספרים הגדולות בנורבגיה ואפילו דוגמן. חלק מיצירות האמנות שהוא אוסף הוצגו במוזיאון Astrup Fearnley באוסלו בשנת 2015.

שאלות ותשובות

האם אפשר להרגיש את מה שעבר על החוקר רואלד אמונדסן במסעו לקוטב?

למען האמת כן וזה אפילו די פשוט. הגיעו למוזיאון ספינת הקוטב פראם שנמצא בחצי האי ביגדוי באוסלו ותוכלו להיכנס לנעליו (תרתי משמע) של רואלד אמונדסן במסעו לקוטב.

מה הביא לפרסומו של פרידטיוף ננסן?

פרידטיוף ננסן לא רק הגיע לקוטב הצפוני, אלא גם חצה את גרינלנד במגלשי סקי. בנוסף, הוא היה גם מדינאי, שגריר נורבגיה באנגליה ואיש רוח שזכה בפרס נובל לשלום לשנת 1922.

האם אפשר להצטרף למסע עכשווי של חוקרי קוטב נורבגים?

כן. חוקר הקוטב הנורבגי Børge Ousland מארגן מסעו לפסגת הר ניוטון בשפיצברגן. ההרשמה נעשית דרך האתר הזה.

מי האדם הראשון שהשלים את אתגר שלושת הקטבים?

הנורבגי Erling Kagge הוא האדם הראשון שהשלים את אתגר שלושת הקטבים, כלומר הוא הגיע לקוטב הצפוני, לקוטב הדרומי ולפסגת האוורסט. קראו על כך עוד בפוסט.