אמנם כבר דיברנו בעבר על האורורה בוראליס (בעברית הזוהר הצפוני), איפה כדאי לצפות בו בצפון נורבגיה (רמז – טרומסו ואלטה), נתנו כמה טיפים שאמורים למקסם את החוויה שלכם ואפילו האצנו בכם לעשות זאת בהקדם, אבל על הדבר הכי חשוב עוד לא דיברנו, על מדד ה-kp.
מדד זה הוא סקלה של מספרים בין 0-9 כאשר שככל שהמספר יורד – הסיכוי לצפות בזוהר הצפוני עולה. לכן, הדרך הבטוחה ביותר לדעת מה הסיכוי שלכם לראות את התופעה המדהימה היא פשוטה – להסתכל בתמונה הבאה ולראות באיזה קו רוחב אתם נמצאים מבחינת מדד ה-kp.
מספר זה אינו משתנה לעולם, אבל כדאי לשוב ולבדוק את הנושא כל כמה שנים מסיבה אחת – הקטבים המגנטיים של כדור הארץ נעים לאט כל שנה, כך שייתכנו שינויים מינוריים במפה.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בנורבגיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מסטוונגר: שייט בפיורד אל פיורד ליסה ופריקסטולן
- מברגן: שייט בפיורד Mostraumen
- מגיירנגר: אל הר דנסליבה, Flydalsjuvet, עיקול הנשר וסיור בפיורד
- איי לופוטן: שייט שקט בפיורד טרול
- טרומסו: מרדף אחר אורות הצפון נסיעה בסטייל הכל כלול
- אוסלו: שייט בפיורד אוסלו בספינת מפרש
- מאלסונד: סיור בטרולסטיגן ובפיורד
- מברגן: שייט בפיורד יפהפה אל Mostraumen
- מטרומסו: סיור אורות הצפון
מדד ה-kp הוא לא מדע מדויק
חשוב לזכור שמדד ה-kp אינו סולם של פעילות גיאומגנטית ואינו חוזה את עוצמת התופעה, מיקומה המדויק ומשכה, אלא זו מפה שיש לראות בה הצהרת כוונות ותו לא.
המשמעות היא שאלה האזורים שבהם צפויים לראות את האורורה בוראליס, אבל הכל כפוף לשינויים ויכול להשתנות כל לילה. עם זאת, הניסיון מלמד שהמדד כן מנבא באיזה אזורים ניתן יהיה לצפות בזוהר הצפוני בהצלחה.
לכן, הדרך הכי טובה להבטיח שגם אתם תיהנו מתופעת הטבע הנדירה היא להצפין, כלומר להגיע עד שיותר קרוב לנקודה שבה המדד הוא 0. אמנם יהיה לכם קר (לחצו כאן כדי להתחמם) אבל אתם כנראה תראו את הזוהר הצפוני. עם זאת, חשוב לעשות זאת בתקופה של סערה גיאומגנטית.
סערות גיאומגנטיות
סערות גיאומגנטיות מתרחשות בעקבות פעילות גיאומגנטית חזקה, כלומר כאשר יש האצה של חלקיקים לכיוון הקטבים של כדור הארץ. סערות אלו יוצרות תצוגה מרהיבה במיוחד של הזוהר הצפוני.
סערות אלו מסומנות באות G בסולם של 1 עד 5 ולנוחותכם טבלת המרה ל-Kp, כך שתוכלו לדעת מה צפוי לכם ואיפה.
- G1 = Kp5
- G2 = Kp6
- G3 = Kp7
- G4 = Kp8
- G5 = Kp9
וכמה טיפים לסיום
נסו להתאים את העיניים לחושך עוד לפני היציאה למרדף אחרי הזוהר הצפוני. מומלץ לא להביט על דברים בהירים (מסך הטלפון שלכם למשל) ולא להשתמש בפנס בעל אור לבן (עדיף פנס לד עם אור אדום).
אמנם אתם תצטרכו את הטלפון הנייד שלכם כדי להתעדכן באפליקציות הרלוונטיות, אבל אם תגדירו את הבהירות למינימום האפשרי תוכלו ליהנות משני העולמות. בחלק מהטלפונים הבהירות המינימלי שהגדיר היצרן היא לא מספקת ומומלץ להוריד אפליקציה, כך שהמסך שלכם יהפוך להיות עוד יותר כהה.
בנוסף, מומלץ לכבות את האורות של לוח המחוונים ברכב, את האורות של מערכת הסטראו באוטו. אם אתם בעניין של הזוהר הצפוני אל תפספסו את הכתבה הזו של אלה וטל שמע, זוג צלמים במרדף אחרי הזוהר הצפוני.