לוויתנים בנורווגיה

אולי תתפלאו לדעת אבל בנורבגיה ניתן לצפות בסוגים שונים של לוויתנים לאורך כל השנה. אמנם נורבגיה היא אחת המדינות היחידות בעולם שבה ניתן עדיין לצוד לוויתנים (הציד מוגבל ללוויתנים מסוג מינקי בלבד ורק במסגרת מכסה של 700 טון בשנה) אבל האהבה ליונקים הימיים האלו וטיולי השייט לצפייה בהם נפוצים פה מאוד.


לוויתנים בנורבגיה
לוויתנים בנורבגיה

צפייה בלוויתנים בנורבגיה בעונת החורף

בחורף ניתן לצפות בנורבגיה בלוויתן הקטלן שבכלל משתייך למשפחת הדולפינים. לוויתנים אלו יופיעו בנורבגיה רק בחורף כי בזמן הזה מגיעים דגי ההרינג (מזונם של הלוויתנים) אל הפיורדים הקפואים והעמוקים של נורבגיה.

אחד המקומות הטובים ביותר לצפות בלוויתנים אלו בתקופת החורף הוא טייספיורד שבצפון נורבגיה. עד 1987 בכלל לא היו פה לוויתנים. במקום הייתה תעשייה שהתבססה על דגי ההרינג עד שהופסקה לפי חוק כי היא צמצמה את אוכלוסיית דגי ההרינג. עם חזרתם של ההרינג למקום הגיעו להפתעת כולם גם הלוויתנים שלא נצפו שם מעולם.


תכנון טיולים באנר

כיום מספרם במקום נאמד בכמה מאות כי הם צדים בקבוצות של 5-15 לוויתנים, כך שאם תגיעו למקום מן הסתם תראו לוויתן או שניים (או כמה עשרות). ואגב, מן הסתם לרוב תראו לוויתנים צעירים כי הם נוטים להתקרב לתיירים ועושים הצגות: מזנקים מהמים, מתהפכים על הגב, מניעים את הסנפירים ועוד ואילו המבוגרים מעדיפים לנוח ולהשגיח על כל העסק ממרחק בטוח.

airalo ad

הלוויתנים בטייספיורד נחשבים למין הרגוע של הקטלנים ואתם יכולים להסיר דאגה מלבכם למרות שמם המאיים. להקות הלוויתנים במקום מתנהלות בצורה מטריאלית וכל להקה כוללת אמא, נשים בוגרות וכן נשים וגברים צעירים בעוד הזכרים הבוגרים שוחים בזוגות. בכל מקרה, ללוויתנים במקום אין אויבים כך שהם בראש שרשרת המזון המקומית ונחשבים ידידותיים יחסית.

טכניקת הצייד הייחודית של הלוויתנים

רוב להקות הלוויתנים במקום נוקטות בטכניקת הציד "Carouseling". במהלכה קבוצה של לוויתנים נעה במעגלים סביב להקה של הרינג. הלוויתנים גם  מוציאים בועות מפתחי הנשימה להם שדוחפות את הדגים לגובה פני הים. כאשר ההרינג מגיעים לגובה פני הים הלוויתנים מכים בזנבותיהם והורגים אותם במכות (תרתי משמע). במבחן התוצאה הטכניקה עובדת כי כל לוויתן אוכל כ-500 דגי הרינג ביום.

איך מגיעים אל טייספיורד?

Tysfjord טייספיורד
Tysfjord טייספיורד

לוויתנים בנורבגיה בקיץ

בקיץ מומלץ לצפות בלוויתנים גם בעיירה אנדנס שבאיי לופוטן. במקום מוזיאון שמפרט את חיי הלוויתנים באזור בעבר באמצעות שלדים ושרידים של 400 לוויתנים. כמו כן, נעשה במקום מיפוי של לוויתנים בשני אמצעים: חיצוני – זיהוי צורת סנפיר הזנב שייחודית לכל לוייתן ופנימי באמצעות דנ"א. בחודשי הקיץ (15.3-15.9) יוצאים מהמקום מסעות לצפייה בלוויתני הזרע (ראשתנים), לוויתן שאורכו מגיע ל- 20 מטר ומשקלו יכול להגיע גם ל-70 טון.

אם אתם קצת חוששים מהמים הקרים ובצדק – כדאי שתזמינו מקום כבר עכשיו במרכז התצפית בשם "הלוויתן" (The whale) בעיירה הזו. המרכז אמנם ייפתח לציבור רק ב-2022, אבל הוא צפוי להיות המקום האידיאלי לצפייה ביונקים הימיים המרהיבים האלו.

המבנה שישתרע על 4500 מ"ר נבנה בימים אלו ומעוצב בצורת לוויתן (כמה מפתיע…). למשל, גג המבנה שישמש כתצפית על הסביבה (כולל שמש חצות והזוהר הצפוני) יכלול מרצפות אבן שידמו את גב הלוויתן. בנוסף, יהיו במקום חללי תצוגה מקורים לצפייה על לוויתנים, בית קפה וחנות מזכרות, כך שהוא יאפשר לדעת כל מה שאתם רוצים (ולא העזתם לשאול) על לוויתנים בנורבגיה.

ועוד מקומות לצפות בלוויתנים בנורבגיה…

יש כאלו שמנסים לתפוס שתי ציפורים במכה אחת, למשל לצפות בלוויתנים בדרך האטלנטית או מנסים לשלב צפייה בלוויתנים עם הזוהר הצפוני. אנחנו ממליצים לא לקחת סיכון ולצפות בלוויתנים על בטוח.

דוגמאות

  • מספינת המסע החופית הורטיגרוטן יוצאים מסעות לצפייה בלוויתן השחור, היונק הגדול בעולם שנמצא בסכנת הכחדה. אמנם תדרשו לקום ב-03:00, להיפרד מכ-2000 קרונות נורבגיות, להיטלטל כ-7 שעות בדרכים עד שתגיעו לספינת מחקר הלוויתנים אבל התוצאה כמובן משתלמת.
  • באי שפיצברגן ניתן לצפות בלוויתני הבלוגה שמונים כ-5000-10,000 פרטים צעירים ומבוגרים. ההבחנה בין הצעירים למבוגרים קלה להפליא: לצעירים צבע אפור מנומר ולבוגרים צבע לבן שמשתלב להפליא עם השלג מסביב. לכולם (הצעירים והמבוגרים) אין סנפיר גב.

בכל מקרה כדאי שתגיעו אל נורבגיה בקרוב כי החוקרים מעריכים שמספר הלוויתנים יורד כל שנה בגלל פסולת שנזרקת לים.

אז לא משנה איזה לוויתן בא לכם לראות ובאיזה עונה – אוצו טוסו לכם אל נורבגיה. מהר, לפני שיגמר…