הכפר הסדאלן הוא לכאורה עוד כפר נורבגי טיפוסי. 150 אנשים שחיים להם במחוז טרנדלוג 120 ק"מ דרומית לטרונדהיים וכ-35 ק"מ מצפון לררוס.
גם מקור השם מייצג את הפשטות הנורבגית הידועה והוא מורכב משתי מילים: Hesja שהוא שמו של הנהר המקומי ו-Dale שמשמעו עמק.
אבל מסתבר שבכפר הנורבגי הזה שום דבר אינו פשוט כמו שהוא נדמה. ברוכים הבאים לכפר אזור הדמדומים הנורבגי.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בנורבגיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מסטוונגר: שייט בפיורד אל פיורד ליסה ופריקסטולן
- מברגן: שייט בפיורד Mostraumen
- מגיירנגר: אל הר דנסליבה, Flydalsjuvet, עיקול הנשר וסיור בפיורד
- איי לופוטן: שייט שקט בפיורד טרול
- טרומסו: מרדף אחר אורות הצפון נסיעה בסטייל הכל כלול
- אוסלו: שייט בפיורד אוסלו בספינת מפרש
- מאלסונד: סיור בטרולסטיגן ובפיורד
- מברגן: שייט בפיורד יפהפה אל Mostraumen
- מטרומסו: סיור אורות הצפון
האורות של הסדאלן – מסתורין עולמי
אורות הסדאלן הם אורות לא מזוהים שנצפו באזור החל משנות ה-30 של המאה ה-20, כאשר בשנות ה-80 הם נצפו 15-20 פעמים בשבוע ומאז קצת נעלמו. בשנת 2010 למשל הם הופיעו רק כ-20 פעמים בשנה.
מלבד התדירות המשתנה, לאורות האלה יש מאפיינים שמייחדים אותם מאורות אחרים (למשל הזוהר הצפוני):
- מיקום – האורות כאן נצפים גם ביום וגם בלילה, גם בתוך העמק שאורכו 15 ק"מ וגם מעליו, גם מעל וגם מתחת לקו האופק.
- צבע – צבעי האורות הם לרוב לבנים, צהובים או אדומים ולפעמים הצבע משתנה תוך כדי תנועה.
- משך – האורות יכולים להימשך מספר שניות עד מספר שעות.
- תנועה – לפעמים האורות נעים במהירות עצומה (האור המהיר ביותר הגיע ל-30,000 קמ"ש), לפעמים מרחפים באוויר ולפעמים מתנדנדים באיטיות קדימה ואחורה.
בנוסף, אורות אלו ניתן לחלק לכמה קטגוריות:
- אורות מהירים – נצנוצי מהירים שמקשה על ראייה או התבוננות בהם שלא לדבר על צילום
- אורות יחידים – אורות שמופיעים בנפרד
- אורות קבוצתיים – אורות שמתאחדים לכדור אור גדול
הבעיה היא כמובן שבהסדאלן ניתן לצפות באורות מכל המאפיינים ומכל הקטגוריות, כך שאין להם התנהגות קבועה אלא מדובר בתופעה מורכבת ומגוונת.
ההסבר לתופעה הופך לכמעט בלתי אפשרי. למרות זאת יש כמה שהרימו את הכפפה ונענו לאתגר.
הסדאלן עולה על מפת המחקר
מאז 1983 מנסים לחקור את האורות במסגרת פרויקט הסדאלן שכולל חובבי עב"מים מנורבגיה ומשבדיה. הם נתמכו ע"י אוניברסיטת ברגן וגייסו לטובת הנושא ציוד של צבא נורבגיה, אבל לא הגיעו למסקנות חד משמעיות.
גם תכנית בשם EMBLA שמשותפת לאוניברסיטת אוסטפולד ולמועצת המחקר הלאומית האיטלקית בודקת את העניין. מכיוון שהאורות המקומיים מזכירים תופעות שיכולות להתקיים רק בחלל, כללו בצוות המחקר גם אסטרופיזיקאים.
בשנת 1998 הוקמה בעמק תחנת מדידה אוטומטית ראשונה כדי לרשום ולתעד את הופעת האורות, אבל עד כה אין לא נמצא הסבר מתקבל על הדעת למקור שלהם. התוצאה היא חגיגה של תיאוריות שלא לומר קונספירציות.
תיאוריות שונות להסברת האורות של הסדאלן
תיאוריה 1 – החשודים המיידיים
האורות הם למעשה השתקפויות של גופים אסטרונומיים (כוכבי לכת או מטאורים), מטוסים, רכבות, לווינים, פנסי מכוניות ואשליות אופטיות למיניהן.
כמובן שהתיאוריה הזו נשללה מהיסוד מסיבה אחת – אין שום אפשרות שאף אחד מהאלמנטים לעיל יבצע את תעלולים ויזואליים כאלה בעמק מבודד.
תיאוריה 2 – אבק
האורות הם אבק שמגיע מהמכרות של ררוס. מכיוון נמצאו באזור יסודות כמו מימן, חמצן ואפילו טיטניום וסקנדיום, העיתונות הנורבגית מיהרה להכריז שהתעלומה נפתרה. המציאות מיותר לציין שונה לחלוטין.
תיאוריה 3 – אש אלמו הקדוש
תיאוריה חדשה זו שהועלתה בשנת 2010 טוענת שהאורות נוצרים ע"י מקבץ של גבישיים מיקרוסקופיים. אלו מתגבשים בפלזמה המופקת ע"י יינון של אוויר ואבק באמצעות קרינת אלפא, קרינה שנוצרת במהלך ריקבון ראדון באטמוספרה המאובקת.
ניסויים שונים איששו תיאוריה זו. אפילו נמצאו רמות גבוהות של רדיואקטיביות באזור שבו נצפה כדור אור גדול, אבל המקומיים מעדיפים את התיאוריה הרביעית שמציגה את הכפר שלהם בצורה ייחודיות במיוחד.
תיאוריה 4 – סוללה גאולוגית
האורות הם תוצר של פיאזואלקטריות שנוצרת תחת זני סלע ספציפיים. מכיוון שסלעי גביש רבים בעמק כוללים גרגרי קוורץ המייצרים צפיפות מטען אינטנסיבית, האורות המקומיים הם למעשה סוג של סוללה גאולוגית.
אבל המדע טוען אחרת. המהירות של כדורי אור כתוצאה מהתיאוריה הזאת ממש לא מתאימה לאלו של אורות Hessdalen. גם הצבע לא מתאים. הכדורים שנוצרו בניסוי שדימה את התנאים במקום תמיד יצאו ירוקים.
ומה המסקנה?
כרגע אף תיאוריה לא הצליחה להסביר את האורות המסתוריים, כך שלכם לא נותר אלא להזמין כרטיס טיסה לנורבגיה ולנסות למצוא את התשובה לבד.
אנחנו ממליצים כמובן להזדרז כי בעמק הפסטורלי עומדים להקים מצפה כוכבים קבוע, מה שאולי יפתור את התעלומה אבל יסתיר את הנוף.
אם מדובר בעב"מים למרות הכל, כנראה שיש להם טעם טוב והם בחרו במדינה הכי יפה בעולם. והאמת היא שאי אפשר להאשים אותם כי גם אנחנו התאהבנו. אז נתראה בהסדאלן?