[המלצה] ביקור במוזיאון מונק החדש באוסלו

אדוורד מונק, היוצר הלאומי הנורווגי זוכה למוזיאון חדש שיפתח באביב 2020 ב-Bjørvika שבבירה הנורווגית – אוסלו

מלנכוליה - ציורו של אדוארד מונק
מלנכוליה – ציורו של אדוארד מונק

אם חיפשתם עוד סיבה להצפין לסקנדינביה ואתם שוחרי אמנות – אל תפספסו את זה:


המוזיאון הוותיק ששימש עד היום כבית ליצירות של מונק עומד להסגר והאוסף הגדול של האמן הנורבגי ינדוד לבניין חדש בסמוך לקו המים ולבניין האופרה שיפתח באביב 2020.

אדוורד מונק ( 12 בדצמבר 1863 – 23 בינואר 1944) עבר מסלול לא פשוט עד שהפך לצייר הלאומי של נורבגיה. במאה ה-21 קיימות פלטפורמות חברתיות כגון אינסטגרם, הטוויטר והפייסבוק בו המשתמש\ת זוכים לעידוד לחלוק את החווייתיות האישיות עם העולם וזה בדיוק מה שמונק עשה ביצירותיו האייקוניות. כעת הם יוצגו במשכן קבע ויספרו את מסלול חייו למבקרים. מונק מעולם לא התכוון לתאר באופן מדויק את המציאות, אלא את החוויה שחש בעקבות השפעות האירועים עליו. עבודותיו הן אישיות, חושפניות, מכילות כאב, ייאוש, שנאה עצמית ואוזלת יד כלפי פגעי החיים. משפחתו הגרעינית סבלה מחרפת רעב וחולי.


תכנון טיולים באנר

המוות והדיכאון היו בני בית. מונק הילד ראה את גסיסת אימו ואחותו. אחות אחרת התאשפזה במוסד לחולי נפש. מונק היה אלכוהוליסט שהשתייה ששמשה כסם מכהה ממכאובי החיים שכמעט גדעה את כשרונו וחייו. דודתו הצטרפה למשפחה והפכה לאם חורגת שאותה אהב. אביו היה רופא, אדם קודר, שמרן וירא שמים. מונק היה ההפך מאביו – וזה היה בלתי נסלח.

airalo ad

בשנת 1889 ביקר לראשונה בפריז, בתערוכה העולמית ושם עולמו נפתח. הוא נחשף לסגנונות האומנותיים שייצגו את שפת האומנות האירופאית, האימפרסיוניזם, הפוסט אימפרסיוניזם והאקספרסיוניזם הגרמני. מונק ידע לצקת את החוויה האישית, הנורווגית, הצפונית של האדם החרד לגורלו בעולם מודרני שמשתנה סביבו.

מוזיאון מונק החדש

המוזיאון החדש ינגיש את מונק למבקר ב 11 חללי תצוגה שיתפרסו על פני 7 קומות שיציגו 28 אלף יצירות. המוזאון גם צפוי לארח תערוכות מתחלפות של יוצרים נורווגים עכשוויים. המוזיאון תוכנן ע"י האדריכלים הספרדים Estudio Herreros ויהיה אחד המוזיאונים הגדולים בעולם המוקדשים ליוצר בודד.

בחזית המוזיאון יעמוד פסלה של היוצרת הרב התחומית הבריטית טריסי אמיין. הפסל בגובה 7 מטר בדמות אשה ישמש כדמות מכילה, מערסלת ואימהית לבאי המתחם. אמין זכתה בתחרות הבינלאומית וסיפרה שעבודתו של מונק השפיעה עליה רבות.