אז אם גם אתם חשבתם שהייתה לכם מסיבה מטורפת בסוף התיכון בואו להכיר את Russefeiring – מסיבות סוף התיכון בנורבגיה. זוהי חגיגה מסורתית שמתחילה כל שנה ב-11.4 ומסתיימת ב-17.5, יום העצמאות הנורבגי. במהלכה כולם לובשים סרבלים צבעוניים. החגיגות הטובות ביותר כוללות אוטובוס שכור איתו הצעירים עושים סיבובים בעיר בכל לילה בתאריכים האלו, מ-22:00 ועד 06:00 בבוקר. אם אתם בנורבגיה באפריל או מאי – אל תפספסו השתתפות באירוע הזה.
המסורת המשמחת הזו התחילה בשנת 1905 אז נחבשו כובעים אדומים (Russelue) ע"י בוגרי התיכון שהתקבלו ללימודים גבוהים. הכובעים היו בהשראת סטודנטים גרמנים ובהתחלה רק הבנים חבשו אותם. בשנת 1916 נחבשו כובעים כחולים ע"י בוגרי המגמה לכלכלה בבית הספר למסחר באוסלו, אבל זה היה רק כדי להבחין ביניהם לבין שאר בוגרי בית הספר. עם השנים נוספו לחגיגות גם הסרבלים וכיום חובשים כובעים רק ביום האחרון של החגיגות.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בנורבגיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מסטוונגר: שייט בפיורד אל פיורד ליסה ופריקסטולן
- מברגן: שייט בפיורד Mostraumen
- מגיירנגר: אל הר דנסליבה, Flydalsjuvet, עיקול הנשר וסיור בפיורד
- איי לופוטן: שייט שקט בפיורד טרול
- טרומסו: מרדף אחר אורות הצפון נסיעה בסטייל הכל כלול
- אוסלו: שייט בפיורד אוסלו בספינת מפרש
- מאלסונד: סיור בטרולסטיגן ובפיורד
- מברגן: שייט בפיורד יפהפה אל Mostraumen
- מטרומסו: סיור אורות הצפון
האירוע זכה לפרסום עולמי כאשר בְּיֶרְנְסְטְיֶרְנֶה בְּיֶרְנְסוֹן, חתן פרס נובל לספרות כתב עליו בשירו "Jeg velger meg April" (אני בוחר באפריל) ומאז החגיגות צוינו בשירים ובפזמונים נורבגים רבים לאורך המאה ה-20.
בנוסף, מכיוון שצריכת אלכוהול והוצאת רשיון נהיגה מותרים בנורבגיה מגיל 18 ומעלה, החגיגות מערבות אלכוהול ונהיגה פרועה ובשנות ה-70 התחילה מסורת שמשלבת את השניים: בוגרי התיכון רוכשים מכוניות ישנות (טנדרים, אוטובוסים, משאיות וכו'), צובעים אותן בצבעי הסרבלים ולאחר החגיגות הופכים אותן לבקתות עץ.
המשטרה עושה סדר
במהלך השנים המסיבות הפכו פרועות במיוחד ובשנות ה-2000 המשטרה החליטה לעשות סדר, למשל בכל מכונית שנהוגה ע"י בוגר תיכון נדרש להיות לפחות אדם שאינו בוגר תיכון, בחינות הבגרות הוקדמו כדי שהתלמידים יהיו עסוקים בלימודים ולא בחגיגות, הופסקה האופציה של הפיכת המכוניות למקומות לינה ועוד.
אבל למרות כל זאת נראה שהמסורת עדיין חזקה והמסיבות ממשיכות במלוא העוז. ארגונים מסחריים לקחו על עצמן את האחריות לבטחון המשתתפים, בחינות הבגרות חזרו למועדן המקורי וכל העיסוק בנושא רק התפתח. כיום נערכות תחרויות רשמיות בין המשתתפים בתחומים שונים, למשל, הרכב עם מערכת הקול הטובה ביותר, הרכב עם התאורה המגניבה ביותר, העיצוב הטוב ביותר וכן הלאה. יוצא גם עיתון מטעם החוגגים, נערכות מסיבות נושא ונישאים נאומים הומוריסטיים לאורך ימי החגיגות.
נהוג שבשבוע האחרון באפריל (Ståkuka) בוגרי בית הספר מתלבשים לפי נושאים שונים, למשל יום הצבא, יום הפיג'מה, יום הגיבור, יום העסקים וכו' וכל העסק הופך להיות קרנבל אחד גדול. למשל, ביום הצבא נהוג שהבוגרים תוקפים באמצעות רובי ובלוני מים, הן את חבריהם, הן תלמידים צעירים יותר והן את צוות בית הספר.
הרבה יותר מצבע
כיום צבעם של הסרבלים ושל הכובעים משקף לרוב את המגמות שבהם למדו התלמידים. עם זאת, יש מקומות בנורבגיה (סטוונגר למשל) שבהם הצבע נקבע ע"י בית הספר ולא משקף את מגמות הלימוד. אבל ככלל החלוקה היא כזו.
- אדום – לימודים כלליים כמו מדעים, אמנות, תקשורת, ספורט ומגמות הומניות
- כחול – לימודי מנהל עסקים, ניהול וכלכלה.
- שחור – לימודים מקצועיים.
- ירוק – לימודים בתחום החקלאות.
- לבן – לימודי מדעי הבריאות.
אגב, לכובעים נקשרים חפצים שונים שמסמלים הישגים שונים במהלך השנה. למשל: פקק של בקבוק יין למי ששתה בקבוק יין שלם תוך פחות מ-20 דקות, עטיפה של ביג מק למי שאכל אותו ב-2 ביסים בלבד, פקק של משקה קל למי שעבר את החגיגות מבלי להשתכר ועוד.
בקיצור, אם אתם מתכננים טיול לנורבגיה באפריל-מאי, נסו להתחבר לאחת החבורות העליזות הללו. מה שבטוח – זו הולכת להיות חוויה יוצאת דופן…