נורבגיה היא מדינה נורדית באזור סקנדינביה בצפון אירופה. למדינת נורבגיה צורה מוארכת מדרום לצפון וקו חוף המערבי שלה משתרע לאורכו של האוקיינוס האטלנטי ובו נמצאים הפיורדים המפורסמים שלה. נורבגיה היא מדינה מודרנית והיא מובילה מדיניות של דגש על נושאי זכויות האדם והגנת הטבע והסביבה. יוקר המחיה בה הוא הגבוה בעולם. נורבגיה משמרת מורשת תרבותית ענפה, שמקיימת בתוכה גם ייצוג למיעוט הלאפי שנמצא בצפון המדינה. משמעות השם נורבגיה היא "הנתיב הצפוני" (Nor= צפוני Veg= דרך).
נורבגיה מחולקת לכמה אזורים
היסטוריה ותרבות בנורבגיה
סיפור חג המולד, גרסת נורבגיה
אמנם העונה המומלצת לטיולים בנורבגיה היא בחודשי הקיץ אך נורבגיה המסורתית נחווית באופן מיוחד לקראת סוף השנה האזרחית. חג המולד בנורבגיה נמשך יותר מכמה ימים בודדים, זו עונה שלמה עם הכנות וטקסים שייחודיים רק לה. השלג שמכסה את רוב המדינה והלילות החשוכים, הריח של ענפי האשוחית, החום של האש בתנור וקולות הילדים שמשחקים בשלג, כולם מוסיפים מגע של קסם לרוח החג.
כולם אוהבים את חג המולד, אבל צריך לחפש ממש טוב כדי למצוא עוד מדינות שחוגגות את עונת חג המולד כמו נורבגיה. אחרי הכל, כדאי שיהיה משהו מיוחד לצפות לו במהלך הימים הקצרים ובמהלך הלילות הארוכים והחשוכים של החורף הקר.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה בנורבגיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- מסטוונגר: שייט בפיורד אל פיורד ליסה ופריקסטולן
- מברגן: שייט בפיורד Mostraumen
- מגיירנגר: אל הר דנסליבה, Flydalsjuvet, עיקול הנשר וסיור בפיורד
- איי לופוטן: שייט שקט בפיורד טרול
- טרומסו: מרדף אחר אורות הצפון נסיעה בסטייל הכל כלול
- אוסלו: שייט בפיורד אוסלו בספינת מפרש
- מאלסונד: סיור בטרולסטיגן ובפיורד
- מברגן: שייט בפיורד יפהפה אל Mostraumen
- מטרומסו: סיור אורות הצפון
כמו רוב המדינות, לנורבגיה יש מסורת בנוגע לחג המולד שבכל מחיר אסור לשנות אותה. חג המולד פה נקרא "Jul". השם הזה קדם להתנצרות תושביה של המדינה ולמרות שאנחנו לא יודעים הרבה על החגיגות של עובדי האלילים שחיו באיזור בתקופות הקדומות יותר, אנחנו יודעים שהם נהגו להקריב חיות ולשתות בירה. במילים אחרות, הטקסים שלהם לא היו שונים בהרבה משל תושבי נורבגיה של היום.
ההכנות לחג המולד כיום מתחילות בתחילת דצמבר ומתאפיינות באפיית עוגיות חג המולד, בקניית מתנות לחג וגם בפעולה פחות כיפית של ניקוי בתים ודירות. אין צורך לומר שנורבגי לחוץ הוא לא מחזה נדיר במהלך דצמבר.
אבל הזמן שלפני החג המולד הוא גם הזמן לפינוק. מגוון של קונצרטים לחג המולד מועלים בכנסיות ובאולמות קונצרטים ברחבי המדינה והחגיגות של סנטה לוצ'יה ב-13 לדצמבר נחשבים לשיא מבחינת ילדי הגן ובתי הספר.
היום החשוב ביותר הוא כמובן ערב חג המולד, 24 בדצמבר, שבו רוב האנשים חוגגים במסגרת סעודה משפחתית גדולה. הארוחה מכילה בדרך כלל צלעות חזיר או צלעות טלה ובחלקים מסוימים בנורבגיה אוכלים דג בקלה. אפשר למצוא את האוכל הזה גם בהרבה מסעדות בנורבגיה בשבועות שלפני חג המולד. אם אתם רוצים לטעום עוגיות חג מולד נורבגיות, אתם צריכים לחפש במאפיות ובמרכולים אחר Berlinekrans, Krumkaker או Goro.
בכל מקרה, ארוחת חג המולד היא בדרך כלל קצרה כשיש ילדים בבית קשה להם לשבת בשקט לאורך כל הארוחה בציפייה למה שיבוא אחר כך: פתיחת המתנות שמחכות מתחת לעץ חג המולד ולפעמים אפילו ביקור של סנטה קלאוס בכבודו ובעצמו.
הרבה מסעדות ומלונות בנורבגיה סגורים מ-24 לדצמבר עד ה-26 לדצמבר אבל אתם תגלו שהרבה מקומות פתוחים, בעיקר בהרים ובערים הגדולות. כל חודש דצמבר מאופיין ברוח החג המיוחדת.
הזוהר הצפוני בנורבגיה
לפני מספר שנים המגזין Travel & Leisure קבע ש-Tromsø הוא אחד מהמקומות הטובים בעולם לבלות בהם את חג המולד בעיקר בשל האפשרות לצפות בזוהר הצפוני. למעשה, ניתן לצפות בזוהר הצפוני בהרבה יעדים מעל החוג הארקטי ואולי אפילו גם בטרנדלוג. גם ספינות קרוזים שונות מציעות טיולים בדגש על הזוהר הצפוני במהלך עונת התיירות של חג המולד.
הגאוגרפיה של נורבגיה
נורבגיה משתרעת על 385,000 קמ"ר כולל איי סבאלברד ופני השטח שלה הם הרריים ומכוסים ברובם בקרחונים. אורך קו החוף המערבי ברובו של נורבגיה הוא יותר מ-20,000 ק"מ ובו לשונות חוף רבים ועמוקים אותם אנו מכירים בשם פיורדים. בנוסף, יש בנורבגיה איים רבים.
נורבגיה נמצאת בחופיו הצפוניים של האטלנטי והיא גובלת במדינות שוודיה, רוסיה ופינלנד, בים הצפוני, בים הנורווגי ובים ברנץ.
ההר הגבוה ביותר בנורבגיה הוא Galdhøpiggen (גלדהפיגן) וגובהו עומד על יותר מ-2.4 ק"מ. האיים הסמוכים לנורבגיה מצפון מערב הם איי סבאלבּרד והאי יאן מאיין והם חלק מנורבגיה.
חלקה הצפוני של נורבגיה שוכן מצפון לחוג הקוטב הצפוני, היכן שבקיץ השמש אינה שוקעת ובחורף רוב העמקים נותרים באפלה לתקופות ארוכות.
ההיסטוריה של נורבגיה
ההיסטוריה של נורבגיה שלובה יחד עם ההיסטוריה של שאר העמים באיזור סקנדינביה. עד שנת 872 לספירה נורבגיה לא הייתה קיימת וחיו בה שבטים נורדיים רבים. המלך האראלד הראשון איחד את אותם השבטים תחת דגל אחד ונורבגיה,שעד אז האמינה באגדות המיתולוגיה הנורדית, אימצה אל חיקה את הנצרות במאה ה-11. במאה ה-13 הגיעה נורבגיה לשיא גדולתה כששלטה על איזורי איסלנד, גרינלנד ורוב סקוטלנד. עת החלה להתפשט באירופה מגפת המוות השחור במאה ה-14, ירדה קרנה של נורבגיה כי מגפה איומה זו השמידה כשלושים אחוזים מאוכלוסייתה.
בשנת 1319 נורבגיה התאחדה עם שבדיה ושתיהן הצטרפו לאיחוד קאלמאר בשנת 1397. בשנת 1524 פרשה ממנו שוודיה, אולם נורבגיה נשארה חלק מדנמרק-נורבגיה עד שנת 1814. בשנה זו עברה נורבגיה משלטון דני לשלטון שוודי. באותה התקופה לנורבגיה הייתה עצמאות מסוימת, אך עצמאות מלאה היא קיבלה בשנת 1905.
לאחר מלחמת העולם השנייה נורבגיה נכבשה על ידי גרמניה והוקמה בה ע"י הנאצים ממשלת בובות שבראשה עמד וידקון קוויזלינג. בשנת 1945, עם סיום המלחמה ותבוסת גרמניה, שוחררה נורבגיה.
בשנת 1949 הצטרפה נורבגיה לנאט"ו ובשנות השישים של המאה העשרים התגלה נפט בים הצפוני, מה שהפך אותה מאחת המדינות העניות באירופה לאחת המדינות היותר עשירות ומבוססות בה.
טבע
גאולוגיה
הגיאולוגיה של נורבגיה נמשכת אחורה לאורך ההיסטוריה של כדור הארץ. סוגי סלע שונים נמצאו בנורבגיה, וההיסטוריה הסדימנטולוגית מוכיחה זאת.
ההרים הנורבגיים נוצרו לפני כ-400 מיליון שנים במהלך תקופת ה-Caledonian orogeny.
סביבה
הרשימות הארוכות של פארקים טבעיים, הפיורדים, החופים, של שמורות הטבע המוגנות, של בעלי החיים והצמחייה, של היערות, של נקודות התצפית המרהיבות, של ההרים ושל הקרחונים הם נכס שלא יסולא בפז. נורבגיה נחשבת למקום מושלם לחובבי הטבע.
צמחייה
כשלושים אחוזים מנורבגיה מכוסים יערות. בהם צומחים בעיקר עצי מחט ואשוח וכן שיחי אברש. בהרים גדלים לבנה וערבה ננסית. באזורים הגבוהים שבהרים אין עצים ובצפון הארקטי הצמחייה דלילה מאוד.
מפת מלונות דינאמית של נורבגיה
בעלי חיים
בעלי חיים ביבשה
ביערות שבדרום נורבגיה חיים איילים רבים מסוג אייל קורא ואייל הצפון. ברחבי המדינה אפשר למצוא גם שועלים, בונים ונברנים. במערב נורבגיה תמצאו את תוכיי הים, השחפים, כלבי הים והסנאים.
בעלי חיים בנהרות נורבגיה
בנהרות ובפיורדים יש מגוון דגים, ובהם דגי סלמון, קוד, הרינג וטרוטה.
בעלי חיים בחופי נורבגיה
במימי נורבגיה חיים יונקים ימיים שונים, ובהם ליוויתנים.
קיימוּת
נורבגיה היא מדינה של יופי טבעי יוצא דופן שכולל מפלים דרמטיים, פיורדים צלולים, הרים מלאי הוד וקרחונים מרהיבים. לכן השימור בנורבגיה הכרחי למקומיים ולמבקרים כאחד ונועד לשמור על הנוף הייחודי, על הקהילות שגרות בו ועל אורחות חייהם.
הפילוסופיה הנורבגית יוצאת מתוך הנחה ששימור הוא האחריות של כולם. לכולם מגיע ליהנות מהטבע ומהפעילויות מחוץ לבית והדבר מתבטא בגישה של הנורווגים לשימור ולשימוש במשאבי טבע.
בת'כלס זה אומר שלמרות שחלקים גדולים מנורבגיה מכילים פארקים לאומיים ואזורים מוגנים אחרים, עדיין שמורה לכם הזכות ליהנות מהטבע כמו שאתם רוצים גם באזורים אחרים.
בנורבגיה מסורת ארוכת שנים שמבוססת על עקרונות הקיימות הרבה לפני שמישהו בכלל שמע על זה בעולם. מסורת זו מבוססת על כבוד לטווח ארוך לטבע ולמרחבים שכה נפוצים בנורבגיה ובאה לידי ביטוי גם היום עם חוק בנושא הקיימות שנחקק במדינה. כיום, הידע בנושאי האקולוגיה והטבע גדול יותר מאשר בעבר אבל כך גם הבלאי של הטבע שנגרם ע"י בני האדם. לכן, במטרה לשמור על הטבע, הקהילות המקומיות, הנופים והעסקים, כדאי להסתכל קדימה: מה שאנו נהנים ממנו היום יהיה מהנה אף יותר עבור הדורות הבאים ותפקידנו להבטיח שזה יישאר גם עבורם.
תעודת קיימות
מקומות רבים בנורבגיה מקיימים את עקרונות הקיימות אבל קבלת תעודה בתחום הוא כבוד שרק מקומות מעטים השיגו. דרושה לכך הוכחה של מחויבות מתמשכת ועבודה של שנים שמצריכה ביצוע של שני דברים מנוגדים: מצד אחד יש לספק לאורחים במקומות אלו את הטוב ביותר ומצד שני לצמצם למינימום את ההשפעה השלילית של התיירות על הסביבה. בנוסף, היעד צריך להשתפר באופן מתמיד בתחום הכלכלי ולשמור על יחסים עסקיים עם הקהילה המקומית על פי עקרונות הקיימות.
בין האתרים המחזיקים בתעודת קיימות ניתן למנות את:
- Trysil טריסיל – מקום זה ידידותי למשפחות והוא יעד הסקי הגדול ביותר בנורבגיה. הוא מוקף בטבע בתולי והוא אחד מאתרי הנופש הראשונים באירופה שקיבלו את התעודה היוקרתית שמעידה על היותו אתר תיירות שמקפיד על עקרונות הקיימות.
- Røros ררוס – העיר ההיסטורית Røros ידועה כאחד מהיעדים בנורבגיה שמקפידים על קיימות ולמרות היותה אתר מורשת עולמי של אונסק"ו היא מתנהלת כקהילה מודרנית לכל דבר ועניין.
- איי ווגה – איים אלו מוגנים ע"י אונסק"ו. הם נמצאים מדרום לחוג הארקטי ונחשבים לאיים בתוליים שעדיין לא נכבשו ע"י תיירים.
- Lærdal – כנסיית הלוחות Borgund היא כנסיית ימי הביניים השמורה ביותר בנורבגיה ובבתי העץ הייחודיים ב-Lærdalsøyri יש הרבה מה לראות. מ-Lærdal אפשר לטפס לגובה של 1000 מטר עם נופים עוצרי-נשימה וכל מה שנדרש מכם לשם כך זה כמה שעות של הליכה.
- גיילו – באמצע צפון נורבגיה בין הערים המרכזיות אוסלו וברגן נמצאת Geilo. העיירה המקסימה הזו נמצאת למרגלות שני פארקים לאומיים, Hallingskarvet ו-Hardangervidda והיא מציעה אופציות אינסופיות לפעילויות בטבע לאורך כל השנה.
- איי סבאלברד – איים אלו שוכנים באוקיינוס הארקטי באמצע הדרך בין נורבגיה והקוטב הצפוני. פה תמצאו ערבה ארקטית בתולית וחיי טבע ייחודיים במיקום שהוא בו זמנית קשוח ורגיש.
קבלת הכרה של יעד שמחויב לקיימות דורשת עבודה של שנים ועבודה משותפת של כל הגורמים בקהילה המקומית. היעדים הבאים בתור לקבל הכרה הם:
- הדרך המוזהבת – The Golden Road
- Destinasjon Femund Engerdal AS
- Setesdal – סטסדאל
חוויות ואטרקציות
טבע ביום, תרבות בלילה
אם אתם רעבים לאוכל או רעבים לפעולה, בנורבגיה תוכלו למצוא את מה שאתה צריכים כדי לשבוע. בין אם אתם רוצים לרוץ משיא לשיא או לרדת אל מעמקי הפיורדים, לטפס או לגלוש סקי במורד, ללכת או לרוץ במהירות, יש סיכוי טוב שכאן תמצאו את מה שאתם מחפשים. קראו עוד כאן על פעילויות בנורבגיה.
מורשת ותרבות נורווגית
העקבות המוקדמים ביותר של בני האדם בנורבגיה הן מעידן הקרח האחרון (בין 11,000 ל -8,000 שנים לפני ספירה). אתם עשויים לתהות איך באה לידי ביטוי המורשת והתרבות של תרבויות עתיקות בעיצוב ובאדריכלות הנורווגית.
ארכיטקטורה נורווגית
כנסיות הלוחות
כנסיות מגולפות עץ היו קיימות פעם בחלקים רבים של צפון-מערב אירופה. כיום, הן נמצאות בעיקר בנורבגיה. במהלך ימי הביניים, קתדרלות אבן עצומות נבנו בחלקים רבים באירופה. בנורבגיה נעשה שימוש באותה טכניקה ששימשה לבניית הקתדרלות בהבדל אחד: במקום לבנות מבני אבן כמו בשאר אירופה, בנורבגיה בנו מבני עץ. הודות לעניין שגילו הוויקינגים בבניית ספינות ובתים, הטכניקה והמסורת של גילוף בעץ התפתחו בנורבגיה באופן יוצא דופן ומיוחד. העבודה הגיעה לשיאה בכנסיות הלוחות.
יש סוגים שונים של כנסיות כאלה ויש להן רק דבר אחד במשותף: מערכת בנייה שבה היסודות האופקיים החזקים נתמכים ע"י יסודות אנכיים חזקים עם רווחים גדולים ביניהם. היסודות האנכיים נקראו בנורבגית עתיקה Stav (לוח) ומכאן שמן של הכנסיות.
דלתות העץ והגגות של הכנסיות מגולפים בצורה יפהפייה ועיטורי החיות והדרקונים משלבים מוטיבים נוצריים עם נושאים שמקורם כנראה ויקינגי וטרום-נוצרי.
קניות ושופינג בנורבגיה
כמו במדינות אירופאיות רבות, רבות מהערים והעיירות בנורבגיה מקיימות שווקים וירידים לרגל חג המולד.
בדרך כלל הרחובות מקושטים באורות ובעיטורים ובחלק מהמקומות לוקחים את זה צעד נוסף קדימה. בברגן, למשל, בתי ספר, גני ילדים, מקומות עבודה ואלפי אנשים מכינים ביחד את עוגיות הג'ינג'ר העירוניות כל שנה בחג המולד החל משנת 1991.
ביקור בעיר Røros העשויה מעץ, יכניס אתכם כנראה לאווירה הנכונה ובית חג המולד של Tregaarden בעיר Drøbak הוא חנות חג המולד היחידה בסקנדינביה שפתוחה במשך כל השנה. מחוץ לאוסלו נמצאת Hadeland Glassverk ובה מבקרים יכולים לרכוש חפצי זכוכית בעבודת יד של אומנים מקומיים.
חגיגות
היום הלאומי של נורבגיה
מצעדים של תזמורות, תהלוכות, תלבושות מסורתיות וגלידה. הרבה גלידה. חגיגות יום העצמאות בנורבגיה הן מסיבה שאין כדוגמתה.
בברזיל יש קרנבל, לאירים יש את יום פטריק הקדוש ולנורבגיה יש את ה-17 במאי, היום שבו נחתמה החוקה הנורבגית בשנת 1814.
במדינות רבות מציינים את יום העצמאות במצעד צבאי, אבל ה-17 במאי הוא יום של חגיגה עממית וכולם נהנים, בעיקר הילדים. לפני שיוצאים לרחובות, הרבה אנשים אוכלים את "ארוחת הבוקר של ה-17 במאי" – בדרך כלל ארוחות מאולתרות עם חברים ושכנים שכוללות לחם אפוי טרי, ביצים מקושקשות, סלמון מעושן ולמבוגרים – שמפניה.
בקהילות שונות ברחבי נורבגיה מתקיימים מצעדים של ילדים כשבראשן תמיד תצעד התזמורת. המצעדים המסורתיים הגדולים מושכים עשרות אלפי אנשים שמנופפים בדגלים וצועקים קריאות עידוד. באוסלו, המשפחה המלכותית משקיפה על המצעד מעל בימת הכבוד ומנופפת לקהל.
לאומני? אולי, אבל האווירה היא שמחה ולא מיליטריסטית ובתוספת הטאץ' המיוחד שמוסיפים הילדים נוצרת חגיגה שכולם נהנים בה.
היום הזה הוא הזדמנות עבור גברים ונשים להציג לראווה את התלבושות הלאומיות הנורבגיות – "Bunad". יש מאות תלבושות שונות עם צבעים וסגנונות שמציינים את המיקום הגאוגרפי בנורבגיה שממנו הגיעה משפחתו של לובש התלבושת.
פחות צבעוניים במידה ניכרת הם הסרבלים האדומים והכחולים של התלמידים שעומדים לסיים את בית הספר התיכון שנקראים Russ. רובם מאוד עייפים ב-17 למאי ועייפות זו בדרך כלל אינה נובעת מהלימודים לבחינות שנמשכים לאורך כל הלילה. לתלמידים אלו יש מצעד משלהם עם אוטובוסים ומכוניות מסחריות שמכילים מערכות שמע יקרות וקולניות. אם תבקשו מהם כרטיס ביקור שנקרא "Russekort" תקבלו מהם כרטיס אישי שכולל בדיחות שרק הם כנראה מבינים. עכשיו אתם מבינים למה הם עייפים?
גלידה ונקניקיות הם מסורת לא בריאה במהלך החגיגות ובקהילות המקומיות נוהגים גם לשחק משחקים שונים ולשאת נאומים.
זהו באמת זמן מיוחד להיות בנורבגיה וכדאי לכם מאוד להצטרף לחגיגה של המקומיים אבל ראו הוזהרתם: בימי ה-Russefeiring רוב החנויות והמשרדים סגורים כך שאל תצפו לעשות הרבה. אם אתם נוהגים, קחו בחשבון שכמעט בלתי אפשרי להיכנס לרוב מרכזי הערים והעיירות וצפויים שם פקקי תנועה.
17 במאי – ההיסטוריה בקצרה
החוקה הנורבגית נחתמה ב-Eidsvoll בתאריך 17.5.1814 אבל בזמנו נורבגיה הייתה מאוחדת עם שוודיה ולמשך כמה שנים במהלך שנות ה-20 של המאה ה-19 המלך השוודי קארל יוהאן אף אסר על החגיגות. 17 במאי הפך לאירוע גדול כאשר Bjørnstjerne Bjørnson, הכותב של ההמנון הלאומי יזם מצעד של ילדים בבירה אוסלו (שנקראה אז Christiania) בשנות ה-60 של המאה ה-19. סתם לידיעה כללית: להמנון הנורבגי קוראים "כן, אנחנו אוהבים את הארץ הזאת", ואנחנו חושבים שיש לאהבה הזאת סיבות ממש מוצדקות.
עד 1899 רק בנים הורשו להשתתף במצעד, אבל הזמנים השתנו וכיום כולם כולל כולם משתתפים בו. פירוק השותפות שוודיה-נורבגיה אירע בשנת 1905 ומאז היום הזה קיבל משמעות חדשה. כאשר מלחמת העולם השנייה הסתיימה ב-8.5.1945, שבוע בלבד לפני יום העצמאות, העניין תרגם רבות לשמחה הלאומית ואין צורך לומר שבאותה שנה לחגיגות הייתה אווירה מיוחדת…
אוכל ושתייה
המטבח הנורבגי בצורה המסורתית שלו מבוסס במידה רבה על חומרי הגלם הזמינים בנורבגיה. רבים מהמאכלים המסורתיים הם תוצאה של שימוש בחומרים שיכולים להישמר זמן רב, בגלל החורפים הארוכים.
המטבח הנורבגי המודרני של היום, אם כי הוא עדיין מאוד מושפע הרקע המסורתי של המדינה מורכב מפסטות, פיצות, טאקו, וכדומה וממאכלים שאפשר למצוא בכל עיר מערבית אירופאית.
דגים ופירות ים
המנה המסורתית הנורדית הפופולריות והבינלאומית היא סלמון מעושן. זו התרומה הסקנדינבית הכי החשובה למאכלים הבינלאומיים המודרניים. סלמון מעושן מוגש לרוב בכריך עם ביצה מקושקשת, בשר, שמיר ורוטב חרדל.
בשר
בשר ונקניקים משומרים נמצאים כאן בשפע ובמגוון רב. ובדרך כלל את המנות מלווה שמנת חמוצה על לחם מקמח חיטה או תפוח אדמה שטוח. בשר סוס היה כמעט בלתי מתקבל על הדעת לאכול עד העשורים האחרונים, אם כי הבשר הזה נמצא בעיקר בנקניקיות.
בשר טלה הוא מאוד פופולרי בסתיו ובעיקר בפוריקול (תבשיל בשר כבש עם כרוב). צלעות כבש מעושנות שהם מאודות במשך כמה שעות (באופן מסורתי על מצע מקלות ליבנה, ומכאן שמו, כלומר "מקל בשר"), מוגשות באופן מסורתי כמו בארוחת ערב חג המולד בחלקים המערביים של נורבגיה. מומחיות מערבית נוספת היא Smalahove – ראש כבש מומלח או מעושן שמוגש באופן שמאפשר לראות את פני הכבש על עיניו ושיניו.
גבינה
גבינה צהובה היא מאוד פופולרית בנורבגיה. יש במדינה מגוון רחב של גבינות מסוגים שונים העשויים מחלב עז או פרה או משילוב של שניהם. גבינות חריפות מחלב חמוץ וגבינות מתובלות בזרעי קימל, כמון, ציפורן ועוד…
פירות
פירות יער גדלים היטבבאקלים קר. בנורבגיה תמצאו לרוב תותים, אוכמניות, פטל ותפוחים או דובדבנים בחלקים מסוימים במדינה. הפטל הכתום שגדל כאן פרא נחשב למעדן. קינוח נורבגי טיפוסי באירועים מיוחדים הוא Cloudberries עם קצפת או לבד. פאי תות-תפוח הוא גם פופולרי כאן מאוד.
מאפים
בנורבגיה מצאו לצד המאפים הרגילים והלחם גם מגוון סוגים של כריכים מושקעים. הרב לחמים כאן יהיו מתובלים בזיתים ובשאר ירקות. הנורבגים לא מתפשרים על קרום פריך. מבחינתם קרום רך הוא סימן שהלחם כבר מעופש.
משקאות
נורבגיה היא צרכנית הקפה השנייה בגודלה בעולם. אין כמעט שום מפגש בין אנשים שלא מלווה בספל קפה מהבילה. קפה נמצא באחד משקאות אלכוהוליים המסורתיים ביותר בנורבגיה, הידוע בכינויו Karsk, מאיזור טרנדלוג Trøndelag.
משקאות אלכוהוליים כאן הם בעיקר וודקה ובירה. אמנם בשנים האחרונות החלה להתפתח כאן גם תרבות יין מסוימת אבל בהשוואה למקומות אחרים היא עדיין לא מפותחת.
חוץ מליקרים שונים שנמכרים בנורבגיה באופן מסחרי, בכפרים עדיין נפוץ למצוא את המשקה Hjemmebrent לצריכה אישית כי לא חוקי כאן לייצר משקה עם יותר מ -60% אלכוהול בנפח.